Artikel Umum Pengembaraan

Pengembara Dan Dunia Tanpa Tunai (Cashless Society)

Hari ni banyak juga posting mengenai cashless society sejak KJ meuar-uarkan terma cashless. Malangnya, ada very clever girl dah hijack berita ini. Katanya, dunia akan kembali kepada sistem barter. Aigoo! Pertamanya, aku ni old school. Kalau mengembara atau melancong ke luar negara aku lebih suka bawa wang tunai yang sudah ditukar siap-siap dalam negara. Yang …

Continue Reading
Artikel Umum Sejarah

Mengenal Sejarah Melalui Ukiran Dan Binaan Candi

Di dalam komuniti kecil traveler yang saya kenal, saya ini lebih sinonim dengan kata penjejak candi atau pengembara candi. Jika tidak candi, matlamat kembara saya sering berputar sekitar tinggalan sejarah. Itu niche saya, tak semua selesa dengan kegilaan ini, saya faham kenapa mereka berpendapat sebegitu. Antara soalan yang pernah saya dapat, “Apa yang seronoknya melawat …

Continue Reading
Artikel Umum Sejarah

Inskripsi Sukhothai II Dan Kisah Pembentukan Kerajaan Sukhothai

Kerajaan Sukhothai dikenali juga sebagai Sukhodaya yang membawa maksud ‘Dawn of Happiness’ atau ‘Di Ambang Kebahagian’ Seperti yang kita sedia maklum, Kerajaan Sukhothai ini dianggap sebagai kerajaan ‘rasmi’ pertama dalam sejarah negara bangsa Thailand. Sebelum wujudnya kerajaan ini sebenarnya sudah ada kerajaan lain seperti Lavo, Khmer dan Dvaravati, juga Tambralingga di bahagian Selatan. Namun, Sukhothai …

Continue Reading
Tinta Bicara

Kisahnya Ex-Boss Aku

Petang tadi bekas rakan sekerja ajak melepak. Sebenarnya dia ex-boss aku, baik orangnya. Tak suka gaduh, senyum selalu dan susah nak cakap tidak, semuanya ok, boleh. Kalau ikut buku Personality Plus, ex-boss aku ni klasik Phlegmatic-Sanguine. Kalau ada orang yang tak suka dia memang pasti mamat ni yang problem, bukan ex-boss aku. Susah nak jumpa …

Continue Reading
Artikel Umum Linguistik

Bahasa Inggeris, Bahasa Ilmu Dan Generasi Muda Vietnam

Tadi, sebelum solat Jumaat aku dihubungi oleh seorang pemuda Vietnam yang aku kenal ketika menaiki sleeper bus dari Ha Giang ke Hanoi lebih setahun yang lalu. Dac Kien (bukan nama sebenar) menegurku ketika aku sedang jauh mengelamun dan termenung, mengenang nasib sahabatku yang mengalami serangan angin ahmar awal pagi itu. Kononnya, aku mahu ke Hanoi …

Continue Reading
Artikel Umum Buku

Hikayat Syah Mardan

Hikayat ini, seperti kebiasaan ceritera hikayat zaman peralihan Hindu-Buddha mengisahkan pengembaraan seorang putera raja mencari sesuatu. Ada kisah cinta, perang, perebutan kuasa dan pelbagai kerenah lagi sepanjang perjalanan anak raja itu dalam suatu pencarian yang berliku. Bukan kisah hikayat ini yang hendak aku ceritakan, jika hendak tahu lebih lanjut, bacalah bukunya tetapi apa yang aku …

Continue Reading
Ulasan Buku

Ulasan Buku #007 – Catatan Matluthfi

Ulasan Buku #007 Tajuk: Catatan Matluthfi Penulis: Mat Luthfi Genre: Memoir/Diari Rating: 3/5 Saya beli buku ni semata-mata kerana sering terhibur dengan mesej-mesej sinis dan sindiran padat dengan cara bersahaja si Mat Luthfi. Buku ini tak ubah seperti diari yang sudah dikomersilkan isinya. Pada saya, sesiapa pun boleh menggubah buku seperti ini tetapi kenalah ada …

Continue Reading