Artikel Umum

Tips Sebelum Kembara, Apa Yang Saya Selalu Lakukan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya nak share persiapan yang selalu saya buat sebelum keluar berbackpack… terutama secara solo…

Tak semestinya bro/sis wajib kena buat tapi ambillah mana yang berkenan di hati yea

1) Pastikan pasport sekurang-kurangnya tamat tempoh 6 bulan dari tarikh mengembara. Kalau nak mengembara ke banyak negara selama 2 bulan atau lebih, sekurang-kurangnya pasport tu tamat tempoh 6 bulan + berapa bulan mengembara

2) Saya mengambil insurans perjalanan AXA… Ramai rakan saya gunakan khidmat AIG juga. Boleh beli atas talian sebelum bertolak

3) Buat salinan pasport 3 keping, dokumen insurans 1 set, tiket penerbangan pergi/balik yang telah check in 1 set, lesen memandu 2 salinan, gambar pasport 3 keping, nombor telefon saudara terdekat di Malaysia dan di negara kita lawati tu, kalau tak ada boleh sertakan maklumat kedutaan atau konsulat

4) Kalau mengembara lama di negara orang, solo pulak tu, eloklah email pada kedutaan kita jadual perjalanan kita dan kalau dah keluar dari negara tu, email cakap dah keluar

5) Beli traveler belt yang lilit kat pinggang. Pasport, 60% cash money, credit/debit card... simpan dalam ni

6) Dompet hanya ada tunai sebanyak 20% atau 30% saja dalam tu… credit card yang dah tamat tempoh saya letak dalam tu juga, kad pengenalan pun tak apa letak dalam dompet… Semua ni dummy saja… Sebahagian duit lagi saya letak dalam backpack atau daypack

7) Aktifkan fasiliti luar negara kad ATM anda. Biasanya saya gunakan Maybank. Nak guna kad CIMB pun boleh. Pastikan ada tunai sokongan (back up) sebanyak 40% dari total kos bajet, banyakkan… back up cash ni ikutlah atas kemampuan

8) Untuk perjalanan yang lama saya bawa backpack 60 liter ke atas yang berkualiti agak bagus. Namun, ikutlah kesesuaian berat beg dan anda.

9) bawa daypack kalau rencananya menetap di satu-satu tempat selama beberapa hari. Tak payahlah kandar backpack berat tu sepanjang masa

10) Cari hostel yg ada almari berkunci supaya boleh tinggalkan backpack dalam tu.

11) Hostel atau hotel boleh ditempah melalui booking.com, agoda.com, hostelworld.com dan lain-lain

12) Bawa kamera dan action cam kalau ada. Jangan lupa charger

13) Bawa laptop kecil dan juga external hard disk.

14) Gunakan Dropbox atau web storage. Gambar semua simpan kat dalam laptop, external hard disc dan web storage Banyak tu, tapi mencegah sebelum parah

15) Pastikan bawa adaptor yang betul untuk kegunaan soket

16) Bawa torchlight kecil, face mask dan juga cable tie, banyak kegunaannya

17) Ubat-ubatan amat perlu seperti Actifast, ubat cirit dan ubat batuk. Kalau ada penyakit lelah, bawalah ubat lelah

18) Tongcis (tongkat narcis), kayu swafoto, selfie stick… semua benda sama ni. Bawalah yang berkualiti sikit

19) Dapur burner kalau ada rencana memasak. Gas butane boleh dibeli di negara yang dilawati. Tak boleh bawa naik pesawat pun.

20) Saya bawa sedikit makanan dari Malaysia contohnya mi segera, sambal dalam botol, serunding. Kalau perlu masak, saya beli bahan mentah di negara yang saya lawat.

21) Tentang pakaian, saya selalunya memakai seluar track dan baju quick dry (mudah kering). Biasanya saya basuh malam tu dan boleh pakai balik esok pagi kalau hendak. Sabun basuh dan berus saya beli di negara yang saya lawat tu. Tak perlulah kendong dari rumah. Pakaian ni sebenarnya panjang juga kalau nak cerita tetapi yang penting ianya cukup dan selesa

22) Saya adalah member Big Points Airasia. Jadi saya berbelanja di mana premis yang memberi saya mata ganjaran jika membeli barangan sebelum kembara

23) Kalau ada pasport yang dah expired pun boleh bawa sebagai dummy, tapi kalau ada kesan gunting di buku tu susah juga nak tipu si perompak dan penyamun ni.

24) Saya selalu update fb Page saya Soullo Bacpackerz dan Instagram soullobackpackerz semasa kembara. Bukan sebab saya gila glamer… Ini semua teknik back up gambar selain dalam device yang kita bawa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *