Kembara JatengTim 2017

Kembara JatengTim 2017: Bahagian 15 – Hari Bertemu Tokoh Hebat

Rabu, 3 Mei 2017 Wonosari – Yogyakarta Pagi sesudah subuh kami dah bersiap-siap. Ustaz Ashof dah bersedia dengan sarapan pagi, nasi berlauk yang enak sekali. Aku ingatkan Ustaz Ashof nak lepaskan kami meronda sendirian, rupa-rupanya hari ni beliau bermurah hati menjadi tourist guide kami. Destinasi pertama pagi itu adalah Puncak Becici. Di Jogja memang banyak …

Continue Reading
Kembara JatengTim 2017

Kembara JatengTim 2017: Bahagian 14 – Gondola, Lautan Biru Dan Cicak Tokek

Selasa, 2 Mei 2017: Pacitan – Gunungkidul – Wonosari Kalau boleh nak jer rehat lepak-lepak hari ni, tetapi aku dan teman yang dua ini kena teruskan perjalanan, tak ada masa nak lepak rehat lama-lama. Kalau diikutkan rencana asal, kami akan meninggalkan Pacitan dan menuju ke Surakarta, melalui Ponorogo. Namun, kami dah agak capek dan kesihatan …

Continue Reading
Kembara JatengTim 2017

Kembara Jatengtim 2017: Bahagian 12 – Menyantuni Kisah Silam Bung Karno

Ahad, 30 April 2017: Kediri – Gunung Kelud – Blitar – Tulungagung Pengembaraan bermotosikal kami bukanlah tipikal kembara pulas throttle dari pagi sampai ke petang yang merangkumi jarak minimum 300km setiap hari. Ia adalah ride santai kerana beberapa asbab; 1) Jalan raya di pulau Jawa sibuk dengan kenderaan kecil dan besar yang bersimpang-siur sesuka hati. …

Continue Reading
Kembara JatengTim 2017

Kembara JatengTim 2017: Bahagian 10 – Berikanku 10 Ajeng Ria, Akan Kutaklukkan Dunia

Jumaat, 28 April 2017: Karangploso – Sumber Brantas – Karangploso Sebelum aku mulakan catatan Bahagian 10, ingin aku coretkan sedikit tentang bagaimana kami tidur sebilik tiga orang. Bukan semua hotel ada katil besar atau ada 3 buah katil. Biasanya dua katil single sahaja. Maknanya, seorang kena tidur atas lantai. Hampir setiap malam Ali yang tidur …

Continue Reading
Kembara Baby Banda Aceh 2018 Personaliti Sejarah

Jejak Aceh: Siapakah Cut Nyak Dhien?

Banyak yang sudah diperkatakan dan ditulis tentang Cut Nyak Dhien (sebutan deen), tetapi ramai juga yang mengenali beliau hanya sekadar nama. Jikalau ditanya siapakah Cut Nyak Dhien? Jawapan klise yang pastinya terngiang ialah; ‘beliau adalah pahlawan nasional Indonesia menentang Belanda’. Penulisan artikel ini fokusnya sekadar memberi sedikit maklumat tentang beliau, cukup untuk mengenali sosok kecil …

Continue Reading
Kembara Baby Banda Aceh 2018 Personaliti Sejarah

Jejak Aceh: Hubungan Sang Peneroka Agung Makhdun Sati Dengan Cut Nyak Dhien

Siapa yang tidak kenal Cut Nyak Dhien! Beliau adalah antara nama tersohor di dalam sejarah keperwiraan Republik Indonesia menentang penjajahan Belanda. Artikel ini tidak secara langsung membicarakan tentang beliau, tetapi akan lebih membicarakan asal usul dan sumbangan leluhur beliau kepada Aceh dan kesultanannya. Cut Nyak Dhien lahir dalam sebuah keluarga yang mempunyai kuasa dan pengaruh …

Continue Reading
Kembara JatengTim 2017

Kembara JatengTim 2017: Bahagian 09 – Kampung Warna-Warni, Pasar Karat Dan Bakso Torpedo!

Khamis, 27 April 2017: Lawang – Malang (Karangploso) Rasa tak sabar nak meninggalkan hotel bajet di Lawang ini. Nasib baik mandi pagi itu tiada drama air tak ada. Kami bergerak sekitar jam 9 pagi dan terus menuju ke Petilasan Tunggul Ametung di kaki Gunung Arjuna. Tunggul Ametung adalah penguasa wilayah Tumapel (Singosari) yang bernaung di …

Continue Reading
Artikel Umum Sejarah Ku Jejaki Taipei Dan Jiufen

Taipei! – Bahagian I: La Isla Hermosa, Crown of Castile

“Long Live The King, Our Lord King Philip IV… Took Possesion Of Formosa For The Crown Of Castile!” Tamsui merupakan sebuah kawasan di daerah New Taipei, Taiwan. Kawasan ini memang popular dengan pelancong kerana kedudukannya di tepi muara Sungai Tamsui yang melebar ke Selat Taiwan, menghadap Gunung Guanyin yang terpasak megah dan juga lokasi yang …

Continue Reading