Tips Sebelum Kembara, Apa Yang Saya Selalu Lakukan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya nak share persiapan yang selalu saya buat sebelum keluar berbackpack… terutama secara solo…

Tak semestinya bro/sis wajib kena buat tapi ambillah mana yang berkenan di hati yea

1) Pastikan pasport sekurang-kurangnya tamat tempoh 6 bulan dari tarikh mengembara. Kalau nak mengembara ke banyak negara selama 2 bulan atau lebih, sekurang-kurangnya pasport tu tamat tempoh 6 bulan + berapa bulan mengembara

2) Saya mengambil insurans perjalanan AXA… Ramai rakan saya gunakan khidmat AIG juga. Boleh beli atas talian sebelum bertolak

3) Buat salinan pasport 3 keping, dokumen insurans 1 set, tiket penerbangan pergi/balik yang telah check in 1 set, lesen memandu 2 salinan, gambar pasport 3 keping, nombor telefon saudara terdekat di Malaysia dan di negara kita lawati tu, kalau tak ada boleh sertakan maklumat kedutaan atau konsulat

4) Kalau mengembara lama di negara orang, solo pulak tu, eloklah email pada kedutaan kita jadual perjalanan kita dan kalau dah keluar dari negara tu, email cakap dah keluar

5) Beli traveler belt yang lilit kat pinggang. Pasport, 60% cash money, credit/debit card... simpan dalam ni

6) Dompet hanya ada tunai sebanyak 20% atau 30% saja dalam tu… credit card yang dah tamat tempoh saya letak dalam tu juga, kad pengenalan pun tak apa letak dalam dompet… Semua ni dummy saja… Sebahagian duit lagi saya letak dalam backpack atau daypack

7) Aktifkan fasiliti luar negara kad ATM anda. Biasanya saya gunakan Maybank. Nak guna kad CIMB pun boleh. Pastikan ada tunai sokongan (back up) sebanyak 40% dari total kos bajet, banyakkan… back up cash ni ikutlah atas kemampuan

8) Untuk perjalanan yang lama saya bawa backpack 60 liter ke atas yang berkualiti agak bagus. Namun, ikutlah kesesuaian berat beg dan anda.

9) bawa daypack kalau rencananya menetap di satu-satu tempat selama beberapa hari. Tak payahlah kandar backpack berat tu sepanjang masa

10) Cari hostel yg ada almari berkunci supaya boleh tinggalkan backpack dalam tu.

11) Hostel atau hotel boleh ditempah melalui booking.com, agoda.com, hostelworld.com dan lain-lain

12) Bawa kamera dan action cam kalau ada. Jangan lupa charger

13) Bawa laptop kecil dan juga external hard disk.

14) Gunakan Dropbox atau web storage. Gambar semua simpan kat dalam laptop, external hard disc dan web storage Banyak tu, tapi mencegah sebelum parah

15) Pastikan bawa adaptor yang betul untuk kegunaan soket

16) Bawa torchlight kecil, face mask dan juga cable tie, banyak kegunaannya

17) Ubat-ubatan amat perlu seperti Actifast, ubat cirit dan ubat batuk. Kalau ada penyakit lelah, bawalah ubat lelah

18) Tongcis (tongkat narcis), kayu swafoto, selfie stick… semua benda sama ni. Bawalah yang berkualiti sikit

19) Dapur burner kalau ada rencana memasak. Gas butane boleh dibeli di negara yang dilawati. Tak boleh bawa naik pesawat pun.

20) Saya bawa sedikit makanan dari Malaysia contohnya mi segera, sambal dalam botol, serunding. Kalau perlu masak, saya beli bahan mentah di negara yang saya lawat.

21) Tentang pakaian, saya selalunya memakai seluar track dan baju quick dry (mudah kering). Biasanya saya basuh malam tu dan boleh pakai balik esok pagi kalau hendak. Sabun basuh dan berus saya beli di negara yang saya lawat tu. Tak perlulah kendong dari rumah. Pakaian ni sebenarnya panjang juga kalau nak cerita tetapi yang penting ianya cukup dan selesa

22) Saya adalah member Big Points Airasia. Jadi saya berbelanja di mana premis yang memberi saya mata ganjaran jika membeli barangan sebelum kembara

23) Kalau ada pasport yang dah expired pun boleh bawa sebagai dummy, tapi kalau ada kesan gunting di buku tu susah juga nak tipu si perompak dan penyamun ni.

24) Saya selalu update fb Page saya Soullo Bacpackerz dan Instagram soullobackpackerz semasa kembara. Bukan sebab saya gila glamer… Ini semua teknik back up gambar selain dalam device yang kita bawa

Pentingnya ‘Travel Insurance’ – Pengalaman Peribadiku Tergolek Di Indonesia

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan tragedi malang melibatkan kematian pelancong kita di Flores, Indonesia dan juga di Ho Chi Minh City.

Berikutan itu, banyak posting mengenai kepentingan mengambil travelling insurance terpapar di wall fb kita… Saya juga terpanggil untuk menulis sedikit sebanyak perihal insurans ini tapi lebih kepada pengalaman saya sendiri.

Persoalan yang selalu timbul bila beli insurans ni ialah mahal ke?… senang ke nak claim?.. tak rasa rugi ke?

Oleh itu, ni kisah saya…

Dah jadi amalan saya untuk ambil insurans setiap kali keluar negara sejak setahun yang lalu. Biasanya saya ambil ‘per trip basis‘ tapi sejak awal Disember 2015 saya ambil pakej setahun dengan AXA Affin. Actually banyak lagi insurance providers seperti AIG, ETIQA dan lain-lain… bro/sis boleh buat penilaian di web ni www.gobear.com.my kerana insurans yang kita perlukan berbeza-beza. Ada yang melibatkan negara berisiko tinggi dan ada juga pelancong yang terlibat dalam aktiviti berisiko tinggi, jadi term and conditionnya berbeza… begitu juga harga…

Alkisahnya, saya terlibat dalam satu kemalangan di Kabupaten Pekalongan, Jawa pada 25 Mac yang lalu. Kerana saya travel solo, good samaritan tepi jalanlah yang menghantar saya ke Rumah Sakit Kraton Pekalongan atau General Hospital Pekalongan.

X-Ray dibuat pada petang itu jugak dan didapati patah tulang bahu kiri dan retak 5 tulang rusuk kiri. Dah jadi amalan saya untuk fotostat dokumen perjalanan seperti pasport, tiket penerbangan, lesen memandu dan juga polisi/sijil insurans dan diletakkan di bahagian senang capai dalam beg. Ini memudahkan registration. Kad ATM, wang dan pasport saya letakkan di dalam traveller belt. Jadi kalau hp dan wallet kena copek pun InshaAllah pasport dan sedikit wang ada lagi.

Kerana hospital ni GH, memang takde dealing dengan AXA so… saya kena bayar cash. Hari kedua di hospital baru ada kekuatan untuk menelefon AXA office di Malaysia (dekat sijil ada nyatakan 24jam Hotline) tapi malangnya 3 kali saya call diangkat oleh receptionist tapi tiada yang menjawab panggilan sambungan pada hari Sabtu 26 Mac tersebut…. Oklah, saya kata.. kenalah bayar cash dulu jawabnya…

Dipendekkan cerita, saya pulang ke Malaysia pada 28 Mac dan dalam minggu itu juga saya call AXA dan berbicara dengan pegawai terlibat. Pegawai tu kata, semua urusan claim boleh buat online dan poskan dokumen bukti ke Claim Dept, AXA di Kuala Lumpur.

Apa dokumen yang perlu?

1) Tiket penerbangan pegi/balik ke Indonesia
2) Medical Report dari RSUD Kraton Pekalongan
3) Resit rasmi dari hospital
4) Apa-apa bukti yang boleh membantu, dalam kes saya X-Ray report
Kesemuanya di scan pdf, attached dan hardcopy saya poskan.
Kesemua aktiviti ini kena selesai dalam masa 14 hari SETELAH pulang ke Malaysia.

Dalam 4 hari kemudian saya dapat email dari wakil AXA dan kami berbalas beberapa email lagi selepas itu, lebih kepada beberapa pertanyaan yang pihak AXA perlu tahu.

Dalam seminggu lepas tu saya dapat email yang tuntutan sudah diluluskan dan pembayaran akan ditransfer ke akaun Maybank dalam masa 3 hari… Mudah saja!!!

Apa tuntutan yang diluluskan?

1) Kos perubatan sepanjang di Indonesia selama 3 hari 2 malam lebih kurang MYR1,600

2) Elaun warded sebanyak MYR350 sehari/semalam (wajib complete 24 jam) bernilai MYR700

3) Flight tiket balik ASAL. Tiket balik yang saya beli lepas injury tu tak cover yea

4) Flight tiket utk trip yang cancel sebab tak boleh diteruskan sebab injury. Ini dinamakan Trip Curtailment Claim. Saya ada 4 flight yang cancel dan fully paid by AXA.

Jadi berapa saya bayar untuk traveller insurance ni pada bulan Disember yang lalu? Hanya sekitar MYR217 (harga berubah-ubah ikut plan bro/sis)

Berbaloi tak? Pada saya YA, amat berbaloi… kalau tak saya kena bayar MYR1,600 kos hospital.. itu baru 3h2m… kalau kena surgery? kematian?

Sebagai tips tambahan:

1) Print satu set policy/sijil dan bagi pada husband/wife atau sesapa saja yang terdekat untuk urusan dengan insurance provider di Malaysia. Jangan lupa terangkan pada mereka cara berurusan. Traveller solo ni kalau dah sakit, patah riuk.. susah dah nak deal dengan admin hospital, insurans staff dan lain-lain… nak bernyawa pun siksa… Kita cuba sedaya upaya kurangkan interaksi… kalau boleh…

2) Sediakan sekurang-kurangnya satu set dokumen perjalanan dan maklumat insurans diletakkan di dalam beg, di bahagian yang mudah capai. Ini memudahkan registration hospital yang boleh memeningkan lebih-lebih lagi kita foreigner.

3) Kalau travel sorang-sorang macam saya selalu buat mungkin susah sikit nak pilih-pilih hospital… Kalau dah tergolek dog… mana ada kederat nak call situ nak call sini dah… tapi kalau travel dalam group adalah disarankan suruh travel buddy call 24jam hotline dan dapatkan maklumat hospital yang leh deal direct dengan insurance provider

4) Tak semestinya ambil AXA, carilah insuran yang bersesuaian dengan akitiviti dan negara yang nak pergi tu. Ramai kawan-kawan traveller saya ambil AIG juga.

5) Yang ni penting… selalu amal tolong orang baik di bumi Malaysia mahupun di bumi orang.. InshaAllah tuhan ketemukan kita dengan insan hebat di bumi orang… Kita tak tau bila kita perlukan bantuan

Diharap posting ini dapat membantu bro/sis… tak susah sebenarnya nak claim ni…