Tour Indochina Part 1 – Suatu Kesimpulan

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Tanggal 13 Julai 2016 aku berangkat meninggalkan Bumi Malaysia dan menuju ke Lapangan Terbang Don Muang di Bangkok untuk memulakan misi yang aku namakan ‘Tour Indochina Part 1’.

Destinasi kembara sepintas lalu

Antara persinggahan wajib yang telah aku rangka ialah Sukhothai, Chiang Mai dan Chiang Rai di Thailand, Pak Beng dan Luang Prabang di Laos dan Dien Bien Phu, Sa Pa, Ha Giang, Hanoi, Mai Chau, Ninh Binh dan Hoi An di Vietnam.

Namun perjalanan yang kulalui lebih lagi… Akhirnya di bawah adalah perjalananku sepanjang kembara 33 hari ini.

Penang – Bangkok – Phitsanulok – Sukhothai – Si Satchanalai/Sawankhalok – Kamphaeng Phet – Chiang Mai – Doi Suthep-Pui – Mae Rim – Chiang Rai – Mae Sai – Golden Triangle Sob Ruak – Chiang Saen – Huay Xai – Pak Beng – Luang Prabang – Oudomxai – Pang Hoc – Tay Trang – Dien Bien Phu – Lai Chau – Sapa – Lao Cai – Ha Giang – Dong Van – Lung Cu – Meo Vac – Bac Me – Hanoi – Mai Chau – Ninh Binh – Phat Diem – Hue – Lang Co – Da Nang – Hoi An – Nha Trang – Mui Ne – Ho Chi Minh City (Saigon) – KLIA2

Penambahan route dari Hanoi ke Ho Chi Minh City ni disebabkan aku agak kecewa dengan harga tiket pulang dari Hanoi dan Da Nang yang mahal… Jadi aku lajak ke Saigon yang tiket pulangnya separuh daripada harga tiket dari Hanoi. Wang lebihan pula aku gunakan untuk membiayai perjalanan tambahan ini.

Banyak pengalaman suka dan segelintir yang dukanya sepanjang aku berkelana di bumi orang. Antara highlight perjalananku ialah…

1) Menggunakan pelbagai jenis pengangkutan sepanjang perjalanan seperti keretapi, tuk-tuk, bas besar, sedang, mini… Macam-macam jenis bot, perahu dan sampan, motosikal, teksi, basikal elektrik dan lain-lain.

2) Bertemu pelbagai karakter yang menarik seperti Art (Canada) di Chiang Mai, June (China), Carla (Spain) dan Fabrizio (Italy) di Luang Prabang dan ramai lagi di Vietnam. Kepada mereka yang mengikuti perjalananku secara ‘live‘ di Insta dan Page Soullo Backpackerz ni pasti terlihat kelibat mereka yang hadir di sepanjang perjalananku.

3) Pengalaman membeli barangan dapur dengan menggunakan bahasa ayam itik… Lain yang diorder lain yang dapat.

4) Pengalaman dikapak sepanjang perjalanan terutama ketika membeli tiket bas. Penipu-penipu ni biasanya datang menghampiri dengan senyuman. Yang paling ’menarik’ ialah ketika menaiki bas mini dari Mai Chau ke Ninh Binh dengan menahannya ala-ala hitchhike… Harga sepatutnya dalam vnd80,000 ke vnd100,000 tapi dimintanya vnd250,000… Mereka pandai… Dah atas gunung-ganang baru minta tambang bas. Bincang punya bincang akhirnya settle pada harga vnd150,000… Kena kapak juga tapi apa pilihan yang ada.

5) Pengalaman menyaksikan pasangan dari German ditipu agensi yang tidak membayar tambang bas mereka kepada syarikat bas terbabit. Ianya berlaku di antara Lao Cai dan Ha Giang. Hampir-hampir mereka ditinggalkan di tengah hutan tapi settle juga akhirnya.

6) Pengalaman pelik bertembung dengan Cik Rocilla dari Brazil 4 kali sepanjang perjalanan di Vietnam (Tam Son, Meo Vac, Mai Chau dan Hue). Hampir ada jodoh tu… hahaha

7) Perasaan puas dan nikmat yang tak dapat aku gambarkan ketika menunggang motosikal di antara Sukhothai dan Si Satchanalai. Ianya adalah tunggangan yang sederhana jauh… Yang pertama sejak aku terlibat dalam kemalangan jalanraya di Indonesia. Perasaannya.. Fuh.. I’m backCam tu lah

8) Pemandangan indah yang tak terkira banyaknya bermula dengan perjalanan keretapi dari Bangkok ke Phitsanulok hinggalah di Mui Ne, Vietnam. Memang banyak… Tak dapat aku nak mention satu-persatu… Ok lahSpecial mention untuk Sa Pa, Vietnam… Mungkin yang terbaik di antara terbaik…

9) Tinggal selama 3 malam bersama Suku Black Hmong di Sa Pa. Guesthouse mereka memang tradisional habis… Siap kelambu lagi… Pemandangan bangun tidur? Lembah menghijau, air terjun dan padi bukit yang memukau… Anjing-anjing berkeliaran jangan cakaplah… Paling rimas bila hujan.. Anjing basah… Pandai-pandailah mengelak…

10) Pengalaman ride motosikal di Ha Giang Province dengan melengkapi Northern Extreme Loop (termasuk Ma Pi Leng Pass yg terkenal) dan Hai Van Pass di Da Nang (sebahagian Golden Loop). Ha Giang Karst Hill Geopark memang memukau. Mole Hill di Tam Son amat indah sekali dilihat dari aras yang tinggi.

11) Pengalaman ‘menarik’ ride skuter hingga hampir ke puncak Doi Pui dan minum kopi bersama Suku Hmong dan kemudian tersilap ambil jalan pulang dengan menggunakan jalan trail dari atas gunung hingga ke kaki gunung.. Skuter terbalik dan enjin tak boleh hidup… Atas gunung, tengah hutan… Akhirnya main brek sampai ke bawah… Terpaksa ‘negotiate’ dengan jalan yang tak rupa jalan… Pengalaman ngeri sebenarnya… Kalau difikirkan balik… Kerja gila tu… Huh

12) Dikepung anjing di Mai Chau… 3 ekor kesemuanya. Aku lari naik tangga rumah orang kampung White Thai. Boleh pula anjing-anjing ni ikut dan lepak di tangga juga. Aku terpaksa menjerit memanggil orang kampung berdekatan untuk menghalau anjing-anjing puaka ini. Ni bukan anjing biasa-biasa… Hahaha

13) Disaman oleh polis ‘cari makan’ di Mui Ne… Habis vnd200,000… Asalnya diminta sebanyak vnd1,500,000. Dia ingat kita cop duit kot. Alasan? Speeding… Lebih 40km/h… Siap ada ‘picture’ lagi dia claim hahahaerrrk

14) Hari paling sedih dan agak tunggang terbalik plan perjalananku apabila mendapat khabar berita bahawa seorang rakan sedang tenat di Johor dan kelam kabut aku tinggalkan Ha Giang untuk pulang ke Malaysia tetapi malangnya tak sempat juga kerana beliau meninggal dunia ketika aku baru 2 jam tiba di Hanoi. Separuh hari aku habiskan masa di Masjid Hanoi… Kaki pun dah tak mampu nak bergerak… Nasib baik ada Imam Besar Hanoi buat peneman bersembang.

15) Kos aku sepanjang perjalanan tak sampai rm4,000… Aku tak kira kos tepat lagi… Tapi rasa-rasanya dalam rm3,800 maksimum untuk 33 hari perjalanan. Aku boleh jimat lagi tapi kerana aku menyewa motosikal kerap kali serta tak berkira dengan entrance fee tempat-tempat menarik ni…

16) Terpaksa menjadi kreatif untuk mencari tempat bersolat. Ada beberapa perkara yang menjadi cabaran untuk bersolat di tempat orang. Yang pertama ialah air untuk berwuduk. Ianya tidak menjadi masalah besar di Indochina kerana air memang mudah diperolehi. Jadi tak perlu membawa air untuk berwuduk. Cukuplah bawa untuk diminum sahaja.

Cabaran ke-dua ialah menyesuaikan waktu nak bersolat dengan aktiviti aku sepanjang hari. Selalunya aku lakukan jamak takhir untuk zohor dan asar dan jamak taqdim untuk maghrib dan isyak dan kadang-kadang sahaja jamak takhir untuk maghrib dan isyak. Ini kerana aku jarang keluar malam dan selalunya aktiviti akan aku habiskan sekitar jam 5.30ptg waktu tempatan.

Cabaran ke-tiga ialah tempat untuk mendirikan solat. Kalau di bilik sendiri ok lah, itu tak mendatangkan masalah tetapi kalau di dorm, itu yang masalah sikit. Pertama ialah space… kalau space tak cukup besar aku terpaksa bersolat di depan pintu atau di ruang tamu. Biasanya subuh ok… sama saja semua tempat aku pergi, takde backpackers yang bangun lagi hahaha. Yang problem, biasanya maghrib dan isyak… yang ni kena negotiate sikit… biasanya dorm mate ok… siap terenjit-enjit jalan belakang kita tapi yang tak tahan soalan lepas solat agak sama.. “I’d heard Muslim can marry four wives.. how many you have?” hahaha. Hanya sekali saja aku terpaksa solat di jalanan, iaitu di celah perbukitan di Bac Me, Ha Giang Province. Aku lapik dengan tuala kecil sahaja tempat sujud tu dan wuduk di tepian sungai besar berhampiran jalanraya. Nyaman airnya.

Cabaran ke-empat ialah mencari arah kiblat. Yang ni mudah saja solusinya… muat naik aplikasi Find Qibla Pro atau Kiblat Kompas. Banyak lagi aplikasi untuk Android dan IOS. Gunakan Google Maps pun boleh cari arah kiblat.

Cabaran terakhir pula ialah masuk waktu Subuh ketika berada di dalam bas dan tahu bas tidak akan berhenti rehat. Boleh saja solat sambil duduk. Wuduk boleh diambil dalam tandas sleeper bus atau boleh spare botol air dan ambil saja wuduk di tempat duduk anda. Minimalist approach dah ni…

Pengalaman lepas solat paling menarik ialah di Sa Pa. Ruangnya luas cuma apabila habis solat, seorang gadis berbangsa Jewish dari Poland menghampiri dan berkata, “I’m a bit shock.. in many ways we are the same…” sambil tersenyum.. dia berkata lagi jarang bertemu Muslim tetapi dia agak teruja kerana family dinner di guesthouse setiap malam kami berdua tak makan daging dan aku memang masak makanan sendiri cuma join diorang makan jer tiap-tiap malam. Awek Jewish tu tak tahulah pulak dia makan apa. Bila bab makan ni.. nak explain kena berhemah sebab tak mahu host terasa hati.

17) Di Vietnam, lebih kurang 5 orang menyapa aku di jalanan dan ajak berbual dalam Bahasa Inggeris. Golongan muda di Vietnam ini amat agresif mempelajari Bahasa Inggeris. Ini diakui oleh Big Nev semasa aku bertemu lelaki berbadan besar dari Australia ini di Dien Bien Phu.

18) Cita-citaku nak tahu lebih lanjut dan saksikan kesan Perang Dien Bien Phu 1954 akhirnya tercapai. Terima kasih kepada remaja bernama Coffee yang membawaku melihat Kota DBP ini.

19) Pengalaman menaiki slow boat dari Hua Xai ke Luang Prabang memang awesome. Walaupun kadang-kadang tertidur dan lenguh kaki duduk lama-lama dalam bot tu… Tapi ianya pengalaman yang amat berbaloi dan tak dapat dilupakan.

20) Kuangsi Waterfall memang indah dan di situ juga aku bertekak dengan pengurus sebuah restoran kerana caj kopi panas cawan kertas lebih kurang rm35… Nasib baik dapat balik duit tu.

Banyak lagi pengalaman yang boleh dikongsikan tapi mana mungkin di dalam satu posting untuk 33 hari perjalanan yang penuh warna.

Akhir kata, inginku ingatkan, aku menulis bukan kerana nak bagitau semua orang… Yeay!!! aku travel…. Tapi sebab aku nak menyumbang info pada komuniti traveller…. kerana aku sendiri dapat info pun daripada pengembara terdahulu… Kalaulah info yang aku bagi ni dapat selamatkan traveller daripada kena kapak dan bohong…. Apatah lagi dapat mengelak traveller dari mengambil risiko yang tak perlu, aku anggap itu sumbanganku yang secubit nilainya untuk komuniti ini.

Alhamdulillah, sejak posting Day 1 disiarkan di muka buku… Kini aku sedang membantu 3 orang pemuda dan pemudi yang sedang merangka perjalanan solo dan berkumpulan mereka.

Muka puas setelah selesai kembara, jambang tak cukur… muka berlemuih… hmmm

Ok lah… Panjang lebar dah ni…. Enjoy the pics tempat-tempat yang aku pergi… Banyak tu gambarnya… Satu tempat… Satu gambar…

Sekian dan assalam

P/s: Kalau ada yang nak bertanya apa-apa… Boleh contact aku di…

Fb page msg: Soullo Backpackerz
Insta: @soullobackpackerz
Email: reef117@gmail.com

InshaAllah aku bantu apa yang boleh.. 🙂