Jogja dan Aku

Jogja Dan Aku: Part 6 – Bahagian Akhir (Jul 2015)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Hari ni adalah hari terakhir aku di Kota Jogja. Tengahari ni aku akan pulang ke Jakarta dan seterusnya ke Kuala Lumpur. Pagi-pagi lagi aku dah bangun dan berkemas. Pak Suratno seperti biasa sudah menanti di bawah.

Gerai hipster menjual kaos atau t-shirt seperti ini memang banyak di Jogja

Sebelum pulang, aku berhasrat nak ke Museum Sonobudoyo yang tak sempat aku lawati hari Jumaat hari tu. Muzium ini terletak berhadapan dengan Alun Alun Kidul. Pagi tu memang aku antara manusia pertama yang sampai. Museum Sonobudoyo ini adalah muzium sejarah dan kebudayaan Jawa. Di dalam muzium ini terdapat banyak koleksi artifak dan replika untuk tontonan dan kajian umum.

Salah satu bahagian dalam Museum Sonobudoyo
Plat menandakan tarikh muzium ini dibuka

Setelah habis aku jelajah muzium ini, Pak Suratno membawa aku pusing-pusing Kota Jogja untuk kali yang terakhir dan sempat jugalah aku membeli Bakpia yang merupakan makanan tradisional masyarakat Jawa di sini.

Tidak lengkap perjalanan di Jogja tanpa menikmati Bakpia
Kantor Yogyes.com… web yang amat membantu

Atas permintaan, Pak Suratno membawa aku ke pejabat YogYes.com yang telah banyak membantu aku membuat kajian online tentang tempat-tempat menarik untuk aku lawati.

Candi Sambisari yang tidak jauh dari Bandara Adisutjipto

Berdekatan dengan pejabat YogYes.com ini adalah Candi Sambisari yang agak terkenal juga tetapi tak ramai yang datang melawat candi ini. Kecil… tetapi gagah kelihatan Candi Sambisari ini.

Selesai aku di Candi Sambisari, Pak Suratno terus menghantar aku ke Bandara Adisutjipto. Kami pun bersalaman dan berpelukan dan sempat jugalah aku memberi sedikit saguhati untuk Pak Suratno buat bekal pada hari raya nanti.

Aku meninggalkan Daerah Istimewa Yogyakarta ini dengan seribu satu kenangan. Kota Jogja amat bersejarah sekali, terkenal dengan Kebudayaan Jawa yang asli dan batiknya yang bermutu tinggi. Tempat pelancongannya juga begitu menarik sekali terutama sekali Candi Borobudur dan Candi Prambanan.

Namun, hati aku kekal di Jogja hanya kerna Merapi. Ketika aku dan Pak Suratno menikmati keindahan mentari terbenam di Istana Ratu Boko, aku katakan ini pada Pak Suratno…

“Jogja ini… Merapi tuannya…”

Di mataku, ketabahan dan pengorbanan Mbah Maridjan memang tiada taranya. Aku masih ingat lagi di masa aku berpaling dari mendengar cerita Mbah Maridjan… Sedihnya tak tergambar.

Akhir kata…

“AJINING MANUNGSO IKU GUMANTUNG ONO ING… TANGGUNG JAWABE MARANG KEWAJIBANE”

“KEHORMATAN SESEORANG DINILAI DARIPADA TANGGUNGJAWAB TERHADAP KEWAJIBANNYA”

Jogja.. Aku kan kembali.. Merapi aku kan kembali… Sehingga kita ketemu lagi…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *