Ku Jejaki Taipei Dan Jiufen

Ku Jejaki Taipei Dan Jiufen: Part 5 Bahagian Akhir (Okt 2015)

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Sudah berhari-hari aku berkira-kira sama ada nak ke Tainan City atau hanya habiskan masa di Taipei sahaja. Jika hendak ke Tainan City banyak faktor yang perlu diambil kira antaranya masa yang terhad dan juga perbelanjaan yang mungkin agak menjerut jiwa.

Menaiki keretapi ke Riufang
Rumah flat di pinggiran Taipei
Pemandangan pinggir Bandar Taipei

Namun keputusan telah dibuat setelah mengetahui harga tiket keretapi laju dari Taipei ke Tainan City yang agak lumayan… Ahh… Mungkin di lain hari agaknya. Mungkin juga aku akan mendarat di Kaohsiung dan lajak aje ke Tainan City. InshaAllah aku akan datang lagi ke Taiwan kerana aku dah jatuh cinta dengan keindahan negara ini, punya sejarah dan budaya yang hebat, cara hidup suku orang asli yang memukau dan pastinya orang Taipei yang begitu ramah dan santun budinya.

Stesen Keretapi Keelung. Aku tak sepatutnya ke sini… hmmm
Stesen Keretapi Riufang. Aku sepatutnya ke sini… hahaha…
Stesen Keretapi Riufang dari luar

SoTakde Tainan City… Ke Jiufen lah kita… Hari ni aku akan spend the whole day di Jiufen. Apabila aku khabarkan pada Rita (rakan warga Taiwan) yang aku akan ke Jiufen,

“You are a wise man…” katanya…

Pekan Riufang dibanjiri manusia yang mahu ke Jiufen
Lagi gambar Pekan Riufang

Pagi-pagi lagi aku dah terpacak di stesen keretapi dan membeli tiket ke Riufang. Dari Riufang nanti kena ambil bas pula ke Jiufen. Pulang nanti pun sama juga prosesnya. Boleh ambil bas atau teksi ke stesen keretapi Riufang dan terus ke Taipei Main Station.

Macam sardin dalam bas ni…
View dari dalam bas

Perjalanan keretapi memang best. Dapatlah aku melihat-lihat cara hidup masyarakat Taipei dan sekitar pada hari cuti. Keretapi pun taklah sesak sangat.

Antara view pertama aku tika tiba di Jiufen

Sebenarnya kerana terlalu asyik melihat ke luar jendela, aku terlajak ke Keelung hahaha… Aku sepatutnya turun di pertengahan jalan dan bertukar keretapi ke Riufang. Terpaksalah diam-diam naik keretapi patah balik ke Riufang. Aku ni kalau travel takde drama memang tak sah… hmmm

Jiufen Walking Street yang glamer
Lagi view yang memukau

Setiba di Riufang aku bergambar sebentar di sana dan terus berjalan kaki menuju ke hentian bas yang sesak dengan pelancong. Pastinya inilah hentian bas ke Jiufen kerana ianya terletak berdekatan dengan Balai Polis Riufang.

Banyak bas menuju ke Jiufen… Boleh dikatakan setiap 15 ke 30 minit ada saja bas yang tiba. Aku menaiki bus transit ke Keelung dan seperti dijangka memang sesak bas nak ke Jiufen ni. Nasib aku baik kerana dapat tempat duduk dan bolehlah aku melayan perasaan melihat pemandangan indah mendaki perbukitan ke Jiufen.

Kawasan ini mungkin antara yang tersesak sebab di sini penumpang naik dan turun
Baju untuk dijual hehehe

Well… Apa ada di Jiufen? Apa yang spesial sangat dengan Jiufen? Begini ceritanya…

Jiufen pada suatu ketika dahulu merupakan kota pergunungan yang dibuka oleh Orang Jepun untuk melombong emas. Tapi jangan salah sangka… Kota ini asalnya hanyalah sebuah perkampungan biasa yang sudah wujud sejak zaman Dinasti Qing lagi. Apabila emas ditemui di sini, Orang Jepun memajukan kampung ini menjadi sebuah kota yang penuh berselirat dengan laluan laluan kecil menikus di lereng-lereng bukit.

Antara gerai di Walking Street
Meriah..
Ni lah rupanya Jiufen hujung minggu… sesak!

Kini, tiada lagi perlombongan emas dijalankan di sini (sejak 1950an) dan nasib Jiufen agak baik kerana kota ini menghadap Lautan Pasifik yang indah dan terus dihidupkan oleh budaya lama, kedai-kedai kecil yang menarik dan premis-premis retro menjual kopi dan teh dengan pemandangan Lautan Pasifik dan perbukitan yang amat memukau.

Tak berani makan…
Dari celah-celah lorong
Lorong bertangga ini adalah ikon Jiufen
Haa… ni gambar dari bawah

Shuqi Road adalah tarikan terbaik di Jiufen yang terletak di antara Jiufen Elementary School dan Balai Polis Jiufen. Sepanjang Shuqi Road ini pula terdapat tiga jalan yang terpecah iaitu Qingbian Road, Jishan Street dan Qiche Road.

Perdesaan Jiufen di lereng gunung
Lagi gambar perkampungan Jiufen
Terowong terus ke lombong

Sebenarnya banyak lagi laluan tikus di seluruh kota ini. Aku hanya perlu jalan kaki sahaja, tak perlu menaiki apa-apa kenderaan. Anyway… Boleh tengok gambar gambar for details lah yea.

Teater menceritakan sejarah lampau Jiufen
Gambar lama Jiufen
Lagi gambar lama Jiufen
Alatan lama yang dipamer
Selamat tinggal Jiufen. Jom ke Martyr’s Shrine

Selepas aku keluar daripada mini muzium yang terdapat di kota ini, aku pun mengambil teksi untuk kembali ke Riufang Train Station. Masih ada masa untuk aku melawat beberapa tempat sebelum menutup tirai lawatan aku di Taipei.

Bangunan menarik ketika menuju ke Martyr’s Shrine

Lokasi seterusnya ialah Martyr’s Shrine yang agak pening juga nak ke sina dengan bas kerana tak tahu nak berhenti kat mana. Nasib baik abang drebar tu tolong berhenti di tempat sepatutnya.

Pintu gerbang Martyr’s Shrine dari dalam
Guard sedang bertukar shift
Gagah!
Inilah Martyr’s Shrine nya…

Kebetulan semasa aku di Martyr’s Shrine ni tengah ada pertukaran pengawal… Memang gagah pengawal ni berkawad. Dari sini aku ke 228 Memorial Park dan Ketagalan Boulevard sebelum menutup tirai perjalanan ini dengan heavy meal di Yunus Halal Restaurant.

228 Memorial Park berdekatan dengan Ketagalan Boulevard
228 Memorial Museum… tak masuk… tutup dah 🙁
Yunus Halal Restaurant. Heavy meal kali ni… balas dendam

Habis makan aku terus pulang ke hostel yang sempit tu dan berkemas-kemas untuk kembali ke tanahair keesokan harinya.

Perjalanan dari hostel ke airport tiada yang memorable sangat cuma pemandangan indah Taipei di sepanjang perjalanan boleh bikin hati jadi tisu…

Otw ke Taoyuan International Airport. Waktu untuk pulang…
Taipei… sebelum ku pulang
Taipei dari kejauhan

Aku ingatkan Taipei ini serabut… Orangnya kasar-kasar tapi tidak… Aku silap… Malah Orang Taipei adalah yang terbaik setakat yang aku jumpa. Budaya dan sejarahnya pun hebat juga. Kotanya pun amat bersih sekali.

Goodbye Taipei… Semoga kita bertemu lagi…

Banyak lagi tempat menarik di Taiwan yang boleh aku lawati selain Taipei seperti Kaohsiung, Tainan City, Taroko National Park, Kenting, Keelung, Sanxiantai dan banyak lagi.

Semoga kita ketemu lagi… Taiwan…

Sekian

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *